Behandlingar

Hormoner och IBS

2016-08-01 11:10 #0 av: Iris-62

Jag är troligen mycket äldre än ni här, är i förstadiet till klimakteriet, men kanske kan det ändå hjälpa någon med hur jag faktiskt botade (!) min IBS efter 10 års helvete.  Av en slump! Och tack vare mina enorma menstruationsbesvär, kan man säga.

Jag har lidit i flera år, ni anar inte vilka vidriga diarréattacker som förstört mitt liv. Att ständigt leva på och med Imodium, tacka nej till all mat när man är ute och äter med vänner, undvika fibrer och grönsaker helt (det blev fullständigt ballongmage och toabesök en hel dag efteråt annars), undvika kall mat som också triggade igång tarmen, - det var fruktansvärt!

Räddningen blev att jag av en slump började läsa om kvinnliga hormoner - och IBS! Hur tarmens glatta yta påverkades av dom kvinnliga hormonerna. 

Nu blev lösningen en slump.

Det sammanföll med att jag behövde hjälp med menstruella klimakteriebesvär, och fick  mellanpiller utskrivet, som bara innehåller gestagen (gulkroppshormon), som över 10 års diarréhelvete fick ett slut.

På två dagar - två dagar!!! - var alla vidriga diarréer borta!

Trodde inte det var sant, det var som ett lugn la sig i hela tarmsystemet. Inga gaser, inget magknip, jag kände inte ens längre av tarmarna längre, dom som tidigare ständigt mullrat så högt och ljudligt att det inte gått att vara ute bland folk, alltid behöva ha koll på vart närmsta toa ligger, alltid känna sig osäker på om man ens skulle klara att åka hemifrån alls! 

Kan nu äta allt jag tidigare inte ens kunde drömma om att äta. Allt som är bannlyst i FODMAP går att äta igen och magen går som en klocka. En fullkornsfralla med ost! Coleslaw till köttbiten - och även dricka kolsyrat, som varit fullständigt omöjligt tidigare.

Och jag har tidigare levt på Imodium, Silicea, FODMAP, tagit bort gluten, tagit bort laktos, testat si och testat så och köpt mig fattig på olika produkter som ändå var helt verkningslösa. Tackat nej till all fet mat (glöm prinsesstårtan på kalaset!) och aldrig spontant kunnat äta ens ett äpple! 

Så ni som är intresserade kan jag rekommendera att googla och söka djupare information i läkartidningar och rön och tips, där flera skriver om just sambandet mellan hormonernas påverkan i tarmsystemet -  och IBS.

Läs det här!   En av många artiklar om just sambandet med hormoner och IBS -

Jag är i alla fall så otroligt tacksam över att ett litet hormonpiller gett mig hela livet tillbaka (och en lugn fungerande tarm) och att jag slipper ha en toarulle med mig i handväskan längre!

Anmäl
2016-08-01 11:47 #1 av: IaMiaMaria

vad skönt för dig att din mage äntligen är lugn. IBS är ett %#¤".

Anmäl
2016-08-01 12:16 #2 av: Iris-62

#1   Tack!  Jag är arg på mig själv för jag inte hittade artiklarna tidigare och även bad om hjälp tidigare för mina menstruationsbesvär, då hade jag blivit fri från besvären mycket tidigare!

Anmäl
2016-08-01 15:08 #3 av: Sundaychild

Tack!!! Jag är själv född -66 och har egentligen inga tecken på förklimakteriet ännu (tyvärr, skulle ju gärna börja slippa helvetet). För min mens är en pina. Har alltid varit, men hölls i schack under 30 år mha p-piller (and guess what - också min IBS  var lugn i många år under den tiden). I 40-års åldern skippade jag p-piller och andra hormonpreparat. De senaste 3-4 åren har min mens varit helt hopplös, fruktansvärda smärtor - tillbaka till tonåren - och blöder som en slaktad gris. Jag har en känsla av att mina hormoner är totalt i obalans, men ingen läkare har varit intresserad av att kolla, då jag inte har klimakteriesymptom ännu...

Ska definitivt gräva mer i det här!!

HjärtaAmor vincit omnia - Kärleken övervinner allt. Hjärta

Anmäl
2016-08-01 15:28 #4 av: Iris-62

#3    Om din mens är värre så är du troligen på väg in i klimakteriet. Dina besvär låter precis som mina, helt hopplösa, ett blodbad och inga superdupermaxi-bindor hjälpte ens under natten. Blödde så i 11-13 dagar i månaden. Menssmärtorna var 10 gånger värre än dem man hade i tonåren! Kändes som någon nöp ihop äggstockarn med naglarna och drog ut dom ur ***** samtidigt. 


Jag tycker du ska strunta i att prata om klimakteriet med gynekologen, dom har oftast ingen förståelse alls även fast dom är "specialister". Ytterst få har kunskapen om verklighten, dom går efter en manual och upprepar samma sak utan att ta hänsyn till individien och vad man faktiskt säger. 

Be bara att du vill ha minipiller utan östrogen i priventivmedelssyfte och säg att det också är för du blöder mycket. Men förvirra inte den stackars gynekologen med att prata om klimakteriet när du bara är 40, dom hävdar att det inte är möjligt bara - fast det går att läsa kliniska studier och läkarartiklar som bevisat säger att det kan du börja i redan från 30-35 års åldern. 

Hjälpte inte Cyklokapron  något? Det är livsnödvändigt för mig att ta dem!  Be dom skriva ut det på recept åt dig annars och ta fulldosen så halverar det blödningen!

Patienten vet oftast mer än läkarkåren!

Anmäl
2016-08-01 18:42 #5 av: Sundaychild

Jag är 50 (!) så med all sannolikhet på väg in i klimakteriet. Men jag håller med, bättre att själv veta vad man behöver och vill ha än att förvirra de stackars läkarna. Cyklokapron har jag recept på, men har inte velat ta... försöker undvika kemikalier och syntetiska mediciner så långt det är möjligt. Men hormoner tror jag faktiskt att jag behöver.

HjärtaAmor vincit omnia - Kärleken övervinner allt. Hjärta

Anmäl
2016-08-02 20:28 #6 av: Torahzen

Så härligt att du äntligen blitt återställd!

Någon som har hört talas om Mia Lundin? Hon föreläser om hormoner.

Hur gör en man? Min man har antagligen  IBS, kan han ta något hormon?

♥♥♥ Livet är nu - lev det väl! ♥♥♥
Tora, Sajtvärd på Feng Shui

Anmäl